A tálak elkészítése

Tegnap ketten kérték, írjam le a celofán- és a filctál készítését.
A celofán már nem az első a sorban, így itt http://polyak-ildi.blogspot.com/2008/09/jabb-edny.html megtalálhatjátok a leírását. Az Angelina helyettesíthető cérnadarabkákkal, árvalányhajjal, dekorszállal.
A filctál három réteg: filc, plüssbársony (nem biztos, hogy így hívják - az az olcsó, nyúlós, gyűrött fajta) és organza. Fontos, hogy a három anyag három különböző, de harmonikus szín legyen. A leírás szerint A/4-es méretet szabtam mindháromból, de javaslom, hogy az organza legyen mondjuk 3-3 cm-vel nagyobb. Az egész arra az elvre alapul, hogy az eltérő színű szálakat toljuk át a másik oldalra - így alakul ki a minta.
Először a filcre rátesszük a bársonyt, a széleket gombostűvel rögzítjük, és a bársonyoldalt felültartva lassan kétszer összepancsingoljuk. A filcből kiszabunk négy kb. 6 cm oldalú derékszögű háromszöget a sarkok megerősítésére. Ezeket a széleket odapancsingoljuk a bársony felől.
A bársonyra rátesszük az organzát, és tetszőleges mintával (körök, spirál) pancsingolunk: az organza a tűk hatására "fel fog ugrálni" (ezért kell kicsit nagyobb) és izgalmas textúra jön létre.
Ezután megfordítjuk a munkát és a filc felől pancsingolunk bele mintákat. Az enyémen nyersszínű volt a filc, mályva a bársony és bordó az organza. A bársonyon látszó minták attól alakultak ki, hogy a nyersszínű filc szálakat "átküldtem" a bársony oldalára.
Nég ponton (a felénél) bevágjuk egy képzeletbeli ovális "talpig", gombostűvel rögzítve kialakítjuk a tetszőleges formát, majd a bársony(organza) felől összepancsingoljuk szélét.
Lehet kézi vagy gépi hímzéssel, gyönggyel stb. továbbdíszíteni. Én három kis darabka filcre organzát pancsingoltam, azt raktam az egyik kihajló sarokra.
Remélem, sikerült érhetően leírni:)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév