Tényleg az utolsó giccs

Ha lenne értelme, azt mondanám, teszteljük magunkat. A definíció szerint giccs-e, ízléses-e, tetszik-e nekünk.
1. Egy quilt

2. Egy anyag(panel)

3. Egy quilt

4. Egy quilt (!)

5. Kaffee Fassett mozaik (ezt már azelőtt letöltöttem, mielőtt szóba került a neve)

Természetesen van véleményem mindről, de adok nektek egy kis időt.

Megjegyzések

erzsó üzenete…
teszteltem, szigorúan csak a magam nevében, de vállaltan:
- a 2. számú panel maga a megtestesült giccs... az ámerikaiak ebben (is) nagyon jók. Bár ha csak futólag pillantasz rá, kimondottan harmonikusak a színei, és meg is mosolyogtatott: az Anyukámék egyszer tartottak egy olyan disznót, aki, ha történt valami a hátsó udvaron ilyen formán könyökölt ki az ólajtón :))
- az 1. számú a legalja: giccses és ízléstelen egyszerre
- a 3-ra nem feltétlenül használnám egyik jelzőt se, nekem olyan "langyos víz"
- a 4-ért rajongani tudnék, ha csak az utcarészletet ábrázolná, vagy több ember lenne a képen: ez az andalgás nem emeli a kép nívóját. Nem túl jó a felbontás, de így is látszik, hogy egy nagyon precíz, aprólékos, gyönyörű munka egyébként.
- Kaffee Fassett-ről meg azt gondolom, hogy a tudatos giccsgyártók egyik tehetséges képviselője - nekem viszont akkor is sok.
lomaquilt üzenete…
Én akartam irni, hogy az eddigi leirtak a giccsről mind nagyon érdekesek, van amivel egyetértek, van amit másként látok, ez szerintem természetes. Amit hiányoltam, az a quiltek és ime megjelentek. KF.-ről én csak annyit mondanék, hogy a munkáit szeretem, sok fényképével nem mindig értek egyet. Birminghamban láttam egy művet aki KF. anyagból és az ő mintája alapján csinálta és bizony nem volt szép. Ő viszont a művein jól keveri a szineket. Tudom, hogy nem akarod, de én szivesen láttam volna magyar műveket. Egyszer volt egy ilyen kérdés, hogyan mondod meg a csoporttársadnak, hogy amit csinált, az nem szép! Nem biztos, hogy aki csoportvezető, annak jó az izlése ill. a többieknek lehet más izlése. Ez a kérdés pl. jobban izgat.
Polyák Ildikó üzenete…
Marianna! Nézd meg a céhes honlapon a karácsonyi cuccokat, ott azért van ez meg az:(((
Márta néni azéris üzenete…
Nem vagyok egy esztétikai dolgokban kiművelt emberfő, így csak megérzéseimre hivatkozhatok.
A giccset valahogy úgy fogalmaznám, hogy a kultúrának egy előre megcsócsált formája, ami már további emésztőnedvek hozzáadása nélkül is fogyasztható. Ez még így el is menne valamennyire, de az egyszerűség kedvéért egybecsócsálják a fogásokat, és a végére hatásában egy asztronauták által fogyasztandó püré lesz belőle. És kb úgy is aránylik a művészethez, mint az asztronauták tubusa egy ünnepi lakoma asztalához.
Ennek alapján osztályoznám:
1: Külön a közép, és külön a szél elmegy. Együtt sok. 10-es skálán 3.
2. Giccs. Skálán 10
3. Nem giccs, de quiltnek valahogy kevés
4. Nem giccs. Egy nyugodt hangulatú kép. Az egymás kezét fogó párban sem látok semmi giccseset, feltéve, hogy a szerelmet eleve nem tekintjük egy giccses érzésnek.
5. Itt érzem a külön külön megcsócsált látványok egybecsócsálását. Nekem giccs, akármekkora neve van.
anyahajó üzenete…
Hát sajna elszállt a hosszú válaszom, így csak röviden. A 4-es szerintem teljesen oké, a többi különböző okokból nem. Szerintem.
Amaranta üzenete…
Mivel még nem olvastam az ezt követő bejegyzésed, én is írok. Szögezzük azért le, hogy nemigazán lehet engem foltvarrónak tekinteni.

1., Olyan, mintha csak összedobálta volna a készítője, hirtelen felindulásból. Én szétszedném, ha kézbekapnám. Nem a giccs szót használnám rá, mert nem tekintem késznek.

2., Egyértelműen giccs, de olyan mosolygósan szemforgatós. És egyből az jut eszembe róla, hogy tutira amerikai.

3., Nem tetszik, de nem tudom, giccsnek nevezzem-e. Inkább közhelynek nevezném, bár ezt quiltek-re nem mondják, és ez is olyan, mintha lemaradt volna róla valami. Nem kerek a közepe, de nem is ez volt a kérdés.

4., Ez most furcsa lesz., mert az első és harmadik quiltre nem mondtam, hogy giccses, csak azt, hogy aki készítette szerintem jól elszúrta, de ez bizony giccses, ha még oly szép is a kidolgozása. Ha ezt egy kép lenne, rögtön mindenki rávágta volna, hogy giccs! Attól persze tetszhet, mert nekem is tetszik ( ha ez így ellentmondásos is),így számítógépen keresztül, sőt lehet, hogy egy kiállításon is megnézném de a lakásomba nem tenném ki. Sok lenne nekem.

5., Az utolsó... Ezen látszik, hogy előre megendezett, átgondolt, "direkt ilyen" kép és nem tetszik, de éppen a direktsége miatt nem nevezném giccsnek. Nekem inkább a "bármi áron meghökkentés" kiabál róla, ha ránézek. Borotvaélen táncol, de táncol rajta.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév