Művészet, giccs, merő ízléstelenség....

Hetek óta forgatok a fejemben egy ilyen témájú posztot, és nem is az gátol a megírásában, hogy ez "veszélyes", hanem hogy nincs elég időm rendesen utánaolvasni a témának. Így karácsony előtt - azt hiszem - még izgalmasabb ez a kérdés, mint mondjuk júniusban.
Örömmel venném, ha kommentben, emailben megírnátok, mi jut eszetekbe a témáról, vagy esetleg belinkelhettek néhány tanulságos példát. Jó, tudom, mindenki hajszolt, de ha mostanában nem láttatok elég giccset, a Holdon laktok:)

Megjegyzések

Vacskamati üzenete…
Bementem a játékboltba és úgy jöttem ki, hogy szó szerint forgott a gyomrom. Nemhogy művészi, de még csak ízléses játékokat sem láttam. Nagyon sok eset van, ami azonban nem ennyire egyértelmű és elmosódnak a határok- ill. egyéni ízlés szerint tolódnak erre vagy arra. Ha jól emlékszem, pár éve pont belementünk egy ilyen vitába a pw topicon -ott sem született egyértelmű vélemény..

Kíváncsian várom a Te értelmezésed. :)
Maria üzenete…
Nem is kell bemenni a játékboltba, elég végiglapozni akármelyik áruház, tesco, ilyesmi ajándék-szórólapját.
ezkriszti üzenete…
Őrült nagy téma. Vannak műfajok ahol megengedőbb vagyok vagy akár tetszik a giccsbehajó. Pl. Esküvői torta, karácsonyfa, ovis-kisiskolás lányka birodalom vagy körhinta. Milyen lenne már giccs nélkül? Az vele jár.
katafolt üzenete…
Azt hiszem, én is sokkal megengedőbb lettem mostanra. De még élénken emlékszem a sokkra, amikor először életemben a kezembe került egy francia kézimunka-újság, valamikor a kilencvenes évek nagyon elején. Nem kaptam levegőt és nem hittem a szememnek, iszonyú tarka és 1zléstelen mozaikok, csicsáré keresztszemesek és sablonfestés mindenütt, mindenen, aranyban-ezüstben. Mindez egy különben igényesen szerkesztett, gyönyőrűen fotózott és az én fogalmaim szerint pofátlanul drága szaklapban! Az akkor nekem borzalmasnak tűnt, most sem kedvelem jobban, csak elfogadom, hogy másnak nem minden giccs, amit én annak gondolok.
erzsó üzenete…
Hogy mit tartunk ezekről a fogalmakról, és mely tárgyakat, alkotásokat soroljuk egyik vagy másik kategóriába, legfőképpen attól függ, hogy mely korba, milyen társadalmi osztályba és azon belül is miféle családba pottyantott a gólya... gondolom. Meg tán attól is, hogy milyen a közízlés; amit meg tán az határoz meg, hogy mennyire nyitott és művelt egy társadalom.

Az ipresszionistákat ma szájtátva csodáljuk, a saját idejükben merő ízléstelenségnek titulálták a mázolmányaikat - nem lehetünk hát biztosak állításaink igazsága felől, illetve csak személyes gondolatokat fogalmazhatunk.

Van Goghék közhelyes -szóval giccses- példája ellenére mégis veszem a bátorságot és leszólom az ízléstelenséget: a giccs a mindennapjaink részévé vált, nem csak a médiából, a játék- és ruhaboltokból, a parlamentből, de még a galériákból is szinte csak a szemét zúdúl ránk. És ez így nincsen jól.
kastanie üzenete…
Mindig eszembe juta szóról: legkisebb húgom 6-8 éves korában rendszeresen rámutatott egy ékszerész kirakatában valamelyik darabra: nézd ezt, mennyire giccses! A legkirívóbb, tényleg ízléstelen darabokat szúrta ki.

Több tucat ilyen eset után rákérdezett valaki a családból, szerinted mit jelent az, hogy giccses?
Mire ő: hát az, ami a legeslegszebb, ami nekem a legjobban tetszik!

Szóval giccses az, ami nagyon szép.
Polyák Ildikó üzenete…
Ez nagyon jó, Márti! A csili-vili faktor működik.
lomaquilt üzenete…
Sok-mindent látok giccsesnek, mégis, ha kapok valakitől valamit és giccsesnek találom, nem mindig teszem félre (az illető gyakran jár hozzánk) és előbb utóbb megszokom. Ilyenek pl. a külföldi ajándékok. De hogyan mondjam a 3 éves unokámnak, hogy a Hello Kitty jel nem is olyan szép? Nem biztos, hogy a drága valami szép és nem giccses. Ezt a témát lehet ragozni!
anyahajó üzenete…
Mostanaban inkabb ugy rendszerezem a dolgokat, hogy nekem tetszik - nekem nem tetszik. Pont, mert a giccs annyira szemelyre szabott. Az en lanyomnak is mindig pont az tetszik, amin kettovel tobb disz meg csillam van, mint kene, de az o koraban nekem is az tetszett :)
Van egy horgolos blog, amin sok reszletet ezust es arany fonallal horgolnak. Magamtol eszembe se jutna ilyesmi - pont mert tuldiszitettnek gondolnam - ugyanakkor abban a lakasban teljesen rendben van. Szoval nalam elmosodnak a hatarok.
Kicsoda üzenete…
ez erdekes, mert en nem talalkozom giccsel, pedig a varos kozepen elek es a tureshatarom is nagyon alacsony:-P.
szerinem mert annyira vak vagyok, hogy egyszeruen nem latom meg es most ez nem vicc. ahol setalok az tele van igenyes kisboltokkal, epp most nyilt ket nagyon jofej a pozsonyi uton meg a hollan ernoben. az egyik inkabb modernebb, minimalistabb a masik burjanzo, szines es meleg. magam szamara is meglepo, hogy a viragboltok is kifejezetten a joizles hataran belul vannak. teny, hogy plazakkal, ujsagokkal nem sokkolom magam:-)
szoval engem azok a kepek,amit a kesobbi posztba tettel soha nem talalnak meg:-)
az en olvasatomban a giccsnek semmi koze az izleshez. az emberek nagy resze szerintem pontosan tudja, hogy valami ronda, giccses, mu, de ennek semmi koze ahhoz, hogy szeretne, vagy tetszik neki es melegseget ad. ez inkabb egy egyensulyvesztes, amit az ember igyekszik visszaallitani, de tullo. es persze nem arra gondolok, hogy a giccs kiirtasanak legjobb modszere az embereket elkuldeni ananlizisbe, hogy valojaban megtudjak mi is hianyzik az eletukbol, mert sokszor a dolog nem tul fontos es ezek a potlekok megoldjak a hianyt.
a gyerek az mas ugy;-)
Kicsoda üzenete…
hajnalban a viharban rajottem, mit akartam pontosan irni. tartalom nelkuli a forma. igy az izleses-e nekem egy mas ugy.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév