Márványozás 3 - Na, akkor ugorjunk neki!

Mostanra kész a ragasztó, és az anyagokat is megpácoltad, kivasaltad. Az asztalra pakold ki a hozzávalókat. A listában felsoroltakon túl tegyél még oda egy kancsó vizet és egy tekercs papírtörölközőt. Az asztalt természetesen takard le nylonnal, sőt esetleg a padlót is, és vegyél gumikesztyűt.

Tesztelés
Legelőször ki kell kísérletezned, milyen sűrűségű festék terül szét jól a csirizen. (Mellesleg számomra ez volt a legnagyobb gond.) Egy kis műanyag tálkába tegyél egy ujjnyi magasan csirizt, a szemcseppentővel szívj fel egy kis festéket, és kb. 10 cm magasról cseppents rá egyet. Ha a csepp egyben marad, sőt netán egy az egyben lesüllyed az edény fenekére, akkor hígitani kell. Ha viszont annyira szétszalad, hogy gyakorlatilag nem is látod, milyen színűt cseppentettél, akkor keress egy másik festéket, mert ez túl híg. Miután megtaláltad a megfelelő állagot, a többi festéket is hígitsd fel ugyanolyanra.
Kezdődhet a játék élesben!

1. Festékszórás Önts a tálcába kb. 3-5 cm magasan csirizt, és kezdd el csepegtetni a festékeket. Nem kell mintát kialakítanod (legalábbis kezdőként nem): csak arra ügyelj, hogy vegyesen legyenek a színek. Azt is jó tudnod, hogy az utolsónak felvitt festék lesz a hangsúlyosabb, tehát ha mondjuk kis feketét szeretnél bele, azzal kell kezdened. Lassan dolgozz, hogy lásd, mennyire szalad szét egy-egy pötty. Ahová nem teszel festéket, ott fehér marad az anyag - ez se baj, de nem ez a cél.

2. Gereblyézés Ha már az egész felületet beborítottad, kezdődhet a "gereblyézés". A fésűt és hurkapálcát óvatosan húzd végig a festéken, arra ügyelve, hogy a csirizbe ne érjen bele a szerszám: csak a festéket mozgasd a tetején. Azt javaslom, hogy az első darabnál csak össze-vissza húzogass. Később aztán rendszert vihetsz a dologba. A profi mintákhoz legalább négyszer húzzák át a gereblyét, mert hogy nekik az van. De ekkora darabnál a pálcával is szépen lehet dolgozni.
Próbáld ki a következőt. Felülről indulva húzd végig a pálcát kb. 5 cm távolságban csíkosan. Utána alulról húzz csíkokat szintén 5 cm távot tartva, de a felülről húzottak között félúton. Ezt követően a ritkább fésűvel húzd meg balról jobbra, majd jobbról balra, de megint csak az előző csík között.
Számomra roppant érdekes, hogy szinte az összes csodás minta ebből, plusz még a hullámos húzásból alakul ki - csak a gereblye fokainak távolsága számít!

3. A minta felvitele az anyagra Amikor elégedett vagy a mintával vagy már beleuntál, fogd meg az anyag két rövidebb végét, nagyon óvatosan tedd rá a csirizre az anyag közepét és lassan ereszd le a két oldalát. Ha gyűrűdés alakul ki, ne tedd arrébb, ne simogasd, mert az egész addigi munkád kárba vész! 5-10 másodpercig (!) hagyd rajta, két kézzel emeld le, tedd folyó víz alá (vagy a vödör vízbe) és - láss csodát! - a festék ott marad, csak a csirizt kell lemosnod. Terít, szárít, visszájáról vasal és kész.

Ha nem megy át a minta, annak az az oka, hogy van túl sok vagy túl kevés pác került az anyagra. Ha kevés, akkor nincs, ami megfogná a festéket, ha sok, akkor pedig a sok timsó blokkolja a festéket.

A tálca szélén körben valószínűleg maradt festék - ehhez kell az újságpapír-csík. A csíkot két kézzel, kicsit döntve fogva, itasd le a csirizról a festéket, megint csak arra ügyelve, hogy a festék ne fogja össze a csirizt. Ha ügyesen dolgozol, a csiriz ugyanolyan "tiszta" lesz, mint induláskor.

És akkor innen kezdődik az egész újra: csepegtetés, gereblyézés, rárakás, kiöblítés.... amíg meg nem unod. A csirizt csak akkor kell cserélni, ha néhány kör után már festékes lesz, mert akkor nem tudsz tiszta mintákat elérni.

Holnap még mesélek egy-két trükköt, meg mutatok néhány képet. Addig jó szórakozást!

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Ha valamiért szeretem a háztartásomat, akkor azért, mert a spajzban pont 10 deka timsó van. a pincében pedig egy kis vacak szerszám a lombseprű minije, állítható fogszélességgel. Sose tudtam, hogy ez mire lenne jó. Holnap kiderül.

És ma felfedeztem két darab 180 cm hosszú shiborinak jó csövet. Ha jössz nagyipari shiborizást fogunk csinálni.
katafolt üzenete…
:-D Elképesztően jól csinálod !Sajnos,most nincs időm erre,de ahogy olvasom,szinte látom is,lebilincselően magyarázol.KÖSZI
Polyák Ildikó üzenete…
Hú, az a seprű tökéletes lesz... Kíváncsi vagyok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév