Márványozás 2 - Előkészületek

A márványozáshoz előre kell tervezni. Ha úgy látod, hogy másnap lesz egy szabad délutánod-estéd kipróbálni ezt a játékot, az alábbi két dolgot kell megcsinálnod.
Először készíts egy kb. egy vödörnyi tapétaragasztót. Nagy valószínűséggel a dobozon levőnél több vízre van szükség: amolyan sűrű palacsintatészta állagot célozz meg. Mivel a ragasztót 24 óráig állni kell hagyni, másnap még tudsz rajta hígítani (csomómentesen besűríteni már nehezebb dolog). Ez lesz a "size" (a szótárom szerint csiriz).
Másodszor az anyagból szabj le (ne tépd!) a tálca méreténél 5-5 cm-vel kisebb darabokat, azaz egy 30x40-es tálcához 25x35 centis darabok kellenek. A 10 dkg timsót oldd fel kb. 1 liter forró vízben, majd kihűlés után az anyagokat áztasd meg benne 15-30 percig. Egyszerre ne tegyél bele sokat, hogy egyenletesen érje a "mordant" (a szótáram szerint festőpác). Az idő letelte után csavard ki az anyagot (de ne nagyon), és vagy fektetve vagy a sarkainál felcsipeszelve szárítsd meg. Fontos, hogy ne érjen egymáshoz az anyag két vége. Száradás után vasald ki szép símára és vágd le a szélén esetleg lógó szálakat.
Közben találd ki, hogy hol fogsz márványozni. Bármennyire is csábító most az idő, ne menj a kertbe, mert már egy enyhe szellő is behordja a port meg egyebet a csirizbe. A legkényelmesebb, ha az asztalod a mosogató vagy a mosdó közelében van. Ha ez nem oldható meg, úgy szükséged lesz az asztal mellett egy vödör hideg vízre, amit sűrűn kell tisztára cserélni.
Holnap már el is kezdheted....

Megjegyzések

zazálea üzenete…
Ez már most izgalmas.... Rendeltem egy halom molinót Simon úrtól, azt lehet használni, ugye?
Polyák Ildikó üzenete…
Igen, persze, szinte bármilyen anyag felhasználható.
Névtelen üzenete…
Ne csigázz már! Ez a részletekben etetés kimeríti az izgatás BTK által is büntetendő fogalmát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév