2008. augusztus 6., szerda

Transfoil

Végre ezt is kipróbáltam... Idestova egy éve Birminghamben vettem egy A4-es ív Transfoilot. Sokfelé láttam már "készen", de valahogy eddig nem volt helye, meg nem is egészen értettem, hogy működik, hiába van hozzá részletes használati utasítás.
A legújabb művem egyenlőre csak "anyag" fázisban van: először használtam rajta a discharge paste-et, utána arany Markallal csináltam rá "mintát", és most tűzés előtt gondoltam, jöhet a napocska. És nem csak úgy simán egy darab sárga anyag ráapplikálva, hanem a Transfoil.
Sajnos, a képeket sikerült fordítva beszúrnom, így hátrafelé olvassa, aki idetéved. Szóval, a munkamenet roppant egyszerű.
Végy egy darab kétoldalas ragasztós flízt, vágd ki belőle a kívánt alakzatot és vasald fel az anyagra a megfelelő helyre, és kihűlés után szedd le a papírt. (Ezt a lépést nem fotóztam le, de persze egy kört vágtam, vasaltam fel).
Utána a Transfoilból vágd ki a kívánt alakzatot, de egy kis ráhagyással: az utolsó képen látszik, ami megmaradt az A/4-esből.
A következő lépésben helyezd rá a fóliát a ragasztós felületre, fogj egy darab sütőpapírt és forró vasalóval simogasd egy keveset. Legvégül, fogd meg a fólia szélét (ott nem volt ragadós a felület) és óvatosan húzd le. És voila! A NAP!

Itt látszik, hogy a jobb felső sarokban nem simogattam eleget - az arany ott maradt a papírján.

Ez a "hulladék". Itt meg a bal felső sarokban látszik, hogy ott van az az arany, aminek az anyagon kéne lennie:)


Itt meg még az is látszik, milyen rossz állapotban a vasalóborítóm. Nem elégetve van, hanem barna Procionnal megfestve:( Egy nylonzacsis baleset történt rajta.

5 megjegyzés:

Zelnice írta...

olyan jó, hogy van valaki, aki utat tör, felkutatja, leteszteli az új dolgokat, ráadásul meg is osztja másokkal! hálából gurítottam neked egy üveggolyót :-)

Elizanikó írta...

Nagyon köszönöm, hogy megosztod velünk ezeket a számunkra új technikákat !

Polyák Ildikó írta...

Oh, nagyon szívesen. Ez a transfoil nagyon beosont a szívembe. Nem olcsó mulatság, de tényleg "fő helyekre" megéri felhasználni. És állítólag 30 fokon mosni és lehet. Majd szeptemberben megmutatom - hihetetlenül csillog.

Névtelen írta...

Nézek mint a moziban.
De miért kellene egy ilyen darabot kimosni?

Polyák Ildikó írta...

Ezt nem mossuk, de mondjuk egy táskára vagy ruhára is lehet rakni.