Cérnákrúl (copyright gr. Széchenyi)

Mondhatni közkívánatra, leírom, mit tudok a cérnákról.
A cérnákat három tulajdonságuk alapján írják le.
Alapanyag: poliészter, viszkóz, pamut, selyem és nylon. Alapszabályként műszálas anyagot műszálas cérnával, pamutot pamutcérnával varrunk. A műszálas előnye, hogy fényes, rugalmas, viszont nem mind bírja a magasabb hőmérsékletű vasalást és hosszú távon kevésbé tartós. A hímzőcérna (rendszerint poliészter) varrásra nem alkalmas, mert könnyen szakad. A viszkóz cérnát tűzésre ajánlják, előnye, hogy szép fénye van, viszont szintén kevésbé stabil, mint a pamut. (Én imádom:) Az ún. átlátszó cérna készülhet poliamidból és nylonból – ez utóbbi nem bírja a meleg vasalót. A fémszálas cérna több szál sodrásából alakul ki: rendszerint egy poliamid és egy fémszál sodrata, amit a jobb minőségűek esetén egy külső réteggel vonnak be, ezért nem tekeredik szét. Van még vízben oldódó cérna elsősorban trapuntóhoz, és hőre olvadó, amit a quilt szegély felvarrasánál lehet felhasználni, mert ez olyasmi, mint egy közbélés-szál.
Vastagság (súly): az átlagos varrócérna 50-es, a nagyobb számúak vékonyabbak, a kisebbek vastagabbak. A vékonyabb, poliészterből készült 100-120-as cérnákat rendszerint hímzésnél alsó szálként használják, hogy a sok közeli öltés hatására ne legyen göbös a visszája. Kivétel a rendszerint 60-70-es selyemcérna felsőszálként, amit akkor használnak tűzéshez, ha nagyon sűrű a minta, mert nem lesz túl "merev". A tűzőcérnák zöme 40-es és 30-as, pamutból vagy viszkózból készül. Ami ennél is vastagabb, azt csak alsó szálként a munka visszájáról való tűzésre alkalmas.
Sodrás: a cérnák zömét két vagy három szálból sodorják. A vastagság és a sodrás együttes jelölését mutatja a cérnán pl. az 50/3 jelzés: 50-es vastagságú és három szálból sodort.

Néhány jótanács:
  1. Sohasem értem, hogy aki több tízezret költ egy (vagy több) varrógépre, miért spórol a cérnán és a varrógéptűn. Számomra a bontásnál is bosszantóbb az állandóan szakadó cérna. Ezek a diszkont-cérnák ráadásul ereszthetik a színüket, és nagyon szöszölnek.
  2. Bármennyire is furcsa, a cérnáknak is van szavatossági ideje. Egy idő után a legjobb cérna is megkeményedhet és könnyen szakadóssá válik.
  3. A fémszálas cérnához mindig használjunk metallic vagy topstitch tűt, mert a nagy lyuk megakadályozza, hogy szétsodródjon.
  4. Minden alsó-felső cérnakombinációnál „el kell játszani” a megfelelő szálfeszesség megtalálásával.
  5. Kézi tűzéshez ajánlott pamutcérnát ne használjuk gépbe, mert olyan anyaggal kezelik, ami nem tesz jót a varrógépnek.
  6. Ha nem telik többszínű cérnára, és a varrógépünk alkalmas rá, megpróbálhatunk két különböző színű cérnát befűzni: egyiket a felsőszál-szorító lapka bal, a másikat a jobb oldaláról vezessük, és egyszerre fűzzük be a tűbe.
  7. Ha a vastag cérnát alsó szálként használjuk, az orsót csak kb. 2/3-ig csévéljük fel. Lazítsuk meg az alsó szál feszességét az orsótartó kis csavarjának elforgatásával, hogy a vastag cérna ugyanolyan akadálymentesen fusson, mint a normál. A sok csavargatás eleszi a minicsavar menetét, ezért gyakori használat esetén célszerű egy másik orsótartót vásárolni.

Bár senki sem fizet nekem a reklámért, de mindenki által elismerten a világ legjobb cérnáit a Madeira, az Aurifil és a Superior Threads gyártja. Az első két cég cérnái itthon is kaphatóak:)


Megjegyzések

36évi üzenete…
Köszönjük. :)
Endy üzenete…
Mindig tanul valamit az ember! Koszonom! Hasznàlni fogom!
Zelnice üzenete…
Épp egy hete kaptam szívrohamot az Aurifil-cérnák árát látva (bár állítólag ez még mindig 20 %kal olcsóbb mint nyugatra),de hősiesen kiperkáltam,gyönyörűek a színei.Te a nem látszó varratokhoz melyik cérnát tartod a legjobbak ár-érték arányban?
Polyák Ildikó üzenete…
Én is vettem két Aurifilt:(
Normál varráshoz Lánchidat (Corona) vagy Tridentet használok, de a sokszínű munkákhoz a szürke különböző árnyalatait. Még így is van egy csomó régi cérnám.
Zelnice üzenete…
Na akkor megnyugodtam,én is ide szoktam bevarrni és nehezen fogy,mert sajnos elmegy időről időre egy-egy rokonom,aki sokat varrt,rámmarad a cérna.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév