2008. március 17., hétfő

Tavaszi céllövölde

Most a nagy befejezések időszakát élem. Még mindig utálok spannolni, szögletesre vágni, beszegni, ezért ezeket a munkafázisokat addig halogatom, amíg csak lehet. Ma reggel még négy kész fedlap volt különböző stációkban: egy majdnem kész, egy félig szegett, egy csak szendvicselt és egy pucér fedlap.


Itt van az első kész, aminek a Tavaszi céllövölde címet adtam. A négy domináns batik anyagot még tavaly Birminghamben vettem - már akkor imádtam őket együtt -, és ehhez jött még néhány itthoni batik meg házi festés.


A minta roppant egyszerű és szerintem elég mutatós. Szabadalmat nem mernék rá bejelenteni, de tényleg én találtam ki - biztos valaki rájött már erre az óceán túlpartján is. A munkamenet a következő volt:

  1. Kiszabtam 24 25x25-ös négyzetet és 24 20 cm átmérőjű kört. A köröket a négyzetek közepére varrtam átlátszó cérnával.
  2. A körök mögül kivágtam a négyzetből felesleges köröket, és egy 15 cm átmérőjű sablonnal pontosítottam. A kisebb köröket átcsoportosítottam és megintcsak átlátszó cérnával rávarrtam a blokkokra.
  3. Megint kivágtam a "feleslegeket" hátulról, 10 cm átmérőjűre szabtam őket, és rávarrtam.
  4. A kész blokkokat gőzőlés után négybe vágtam, és nekem tetsző mintában raktam össze. Legvégül sárgás-zöldes cérnával áttűztem az átlátszó cérnát, a hátteret pedig 0,75 cm távolságban tűztem keresztben. Hát, ez egy idő után borzalmasan unalmas volt.

8 megjegyzés:

gubike írta...

Húha! Színe, mintája, tűzése, az egész összhatás eredeti, mint mindig, és ütős is. Azon kívül, hogy tavaszi és vidám, nekem még határozottság jut róla eszembe. Egy valamit viszont nem értek. Ha mindig a kör alól vágtad ki a fölösleget a négyzetből, majd a kisebb kérék alĺ a nagyobb körökből, mitől lett mégis takarásra is elég anyag?

gubike írta...

helyesbítés:
kérék = körök
alĺ = alól

gubike írta...

No mindegy, már értem. Hosszú a vezetékem.

kastanie írta...

De jó, hogy leírtad, régebben sokat gondolkodtam ezen a mintán, a szélek eldolgozását nem értettem, de azt most sem. Itt van néhány példa a tengerentúlról:

http://www.doodle-head.com/quilt/cgb/
http://www.msu.edu/user/levyj/bullseye.htm
http://photos1.blogger.com/img/30/983/320/c22%20bullseye%20q.jpg
http://www.hotkey.net.au/~hambar/hambar/quilts/images/bullseye.jpg

Polyák Ildikó írta...

Mondtam én, hogy nem jár szabadalom:) De tényleg nem láttam ezeket korábban. A széle ún. "nyers", azaz szegetlen, tehát csak sűrű szövésű anyagból célszerű csinálni.

kastanie írta...

Kösz, Ildi, nagyon tetszik. Tovább gondolkodtam a szélek eldolgozásán.
Mivel elegendő különbség van a következő körmérethez, lehet hagyományosan is applikálni.

Vacskamati írta...

Szia Ildi! Gratulálok az új quiltedhez, nagyon energikus, a kivitelezés pedig nagyon szellemes! :)
De hogy én is csatlakozzam az értetlenkedők sorához: ha négybe vágod a szabályos kört és a negyedeket összevarrod (gondolom, van varrásráhagyás), nem torzul a köröd?
Nem lehet valahol nagyobban is megnézni a műved? :)
Ha jól emlékszem, (valamivel sötétebb) zöld -pink kompozíciót terveztél készíteni vmilyen (szégyellem, de elfelejtettem, melyik) épületről is.. AZt végül nem csináltad meg?
Era (IO)

Polyák Ildikó írta...

A kör biztos torzul. Bevallom, nem gondoltam bele előre. Talán azért nem feltűnő, mert elég nagy az átmérője, és csak 1 centi esik ki.
Ez egy majdnem 2MB-os kép, csak, úgy látszik, nem tudom, normálisan feltenni.
A Frank Gehry által tervezett baszkföldi szállodára gondolsz. Jegelem a dolgot:)