A szavazás eredménye

A kérdés, ugye, az volt, hogy mi a legfontosabb számodra egy új quilt készítésekor: eredetiség, technikai tökély vagy érzelmi hatás. Mivel többen írták, hogy nem látják az eredményt (sőt magát a kérdést sem), el kell mondanom. Rajtam kívül 42-en kattintottatok: 1 szavazat érkezett a technikai tökélyre, 15 az eredetiségre és 27 az érzelmi hatásra.
Most valószínűleg azt várjátok, hogy kommentáljam az eredményt. Nehéz ügy ez, persze van véleményem, nem akarok kibújni a nyilvánosság előtt, de semmiképpen nem hiszem, hogy az én véleményem maga a megtestesült igazság.
A technikai tökéletesség nagyon fontos, mondhatni alapvető egy hagyományos patchwork munkában (tényleg találkozzanak azok a varrások, tényleg ne látsszon az applikációs öltés, stb.), de ezen kívül nem gondolom lényegesnek, pláne nem elsődlegesnek. Törekszem persze arra, hogy a kezem alól kikerülő darabok rendesen nézzenek ki elől-hátul, de a kivitelezés nem elődleges.
Az érzelmi hatáskeltés is fontos persze. Viszont ahogy öregszem, egyre kevésbé törekszem a "szépségre", arra, hogy azt mondhassam, ez szép lesz/lett, akármit is értünk szépség alatt. Sokkal inkább örülök, ha azt mondhatom, hogy érdekes, izgalmas, megkapó, lebilincselő. Ezt persze igen ritkán tudom elérni, de ez vezérel.
Ebből kiderülhet, hogy én magam az eredetiségre szavaztam. Nem feltétlenül jelent ez valami forradalmi újítást, inkább azt, hogy az alkotó benne legyen a műben. Hogy a quilt rólam mondjon valamit: mit szeretek, mi foglalkoztat, mi fontos a számomra.

Megjegyzések

Hopi-Patch üzenete…
Örülök, hogy hasonlóképpen gondolkodunk!
Lelkemből szóltál...
Valójában szerintem az a legfontosabb, szívvel-lélekkel készüljön, a magunk örömére, így válik tökéletessé, egyedivé, és utánozhatatlanná...
Kell ennél több?!
:D
Görgei-Reiner Rita üzenete…
...és tartalommal megtölteni.
Számomra a három választható alternatíva aránya adhatja meg az egységes választ, bár a közvélemény-kutatás egy választ enged, azért érezni, hogy a másik kettő is jelen van.
Bizonyára átértékelődik a fontossági sorrend a technikai tökéletesség 'csúcsán', mikor új kihívásokat vélünk felfedezni és formába önteni, talán egy folyamat része és motiváció, illetve kíváncsiság kérdése is a válasz.
Trudi üzenete…
Szintén az eredetiségre szavaztam, második az érzelem, s habár igyekszem mindent "tökéletesen" kivitelezni (sokszor ezért is vagyok lassú), a technikai tökéletesség a legutolsó.
Márta néni azéris üzenete…
Úgy képzelem ezt a követelményt, mint egy háromlábú széket. Mind a három lábának meg kell lenni, hogy ülni tudjunk rajta, ha valamelyik láb kicsit rövidebb, még lehet ülni rajta, csak kicsit féloldalasan, de ha az egyik láb már nagyon rövid, lepotyog a rajta ülő.
Polyák Ildikó üzenete…
Márta drága, Te mindig olyan jó hasonlatokat találsz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév