Linometszés

Olyannyira csodálom Dijanne linometszeteit, és bár magam is próbálkoztam, sohase értettem, hogy tud olyan aprólékos mintákat vágni. Melegítettem én a linót hőlégfúvóval és meleg vízzel, de nem akart sikerülni.
Októberben Oxfordban megvettem Janet Edmonds könyvét, amiben többek között a linometszésről is ír, és megemlíti a "puha linót", amiből többféle is létezik. Nosza, rögtön el is húztam a helyi művészkellék boltba, és meglehetősen borsos áron vettem egy A/4-es lapot.
Ehhez még nem nyúltam hozzá, viszont a múlt héten a hűvösvölgyi Kreatippben megláttam a Janet által is említett japán változatot. Ez nem is volt drága és nagyon-de-nagyon könnyű metszeni. Ráadásul a tetején van egy vékony zöld réteg, így azonnal látod, mi lesz domború és mi lesz homorú. Kb. 15 perc alatt kész volt, és a papíron nagyon jól mutat.

Megjegyzések

dióhéj üzenete…
asztaaa...de jó, hogy ezt megosztottad Ildi, mert én dekorgumiból készült nyomdával szoktam nyomdázni, de azzal nem lehet ilyen szép aprólékosat, viszont a hobbiboltokban kapható linó nagoyn kemény, lehetetlen vele dolgozni...imádlak, amiért megosztod a tudásodat, köszönöm :)
Zelnice üzenete…
én is ilyet keresek egy ideje, amerikai oldalakon a stadtler-félét láttam, de se itthon, se a környéken nem akadtam nyomára, olyannyira, hogy az európai katalógusban benne sincs.
kreahobbyban láttam én is japán cuccot, de egy tenyérnyi darabért asszem 1500-2000 közötti pénzt kértek, ez sztem drága. vagy a linós cucc még húzósabb volt? te olcsóbban vetted?
dióhéj üzenete…
Még azt akartam mondani, hogy az ember, ahogy meglátta, azonnal mondta, hogy mi ez az anyag és hogy itthon hol lehet olyat kapni. Holnap utána is néz nekem, állítólag filléres áru, ha megvan a neve akkor gondolom nem csak itt tébányán, hanem máshol is beszerezhető, megírom majd.
Mondjuk annak nem ilyen klassz színezett a felülete, de hát a kemény linónak sem, amivel kínlódik az ember órákig :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév