Retro - Input

Időben visszafelé haladva két kedvenc művészem kiállítását is láttam az elmúlt hónapban.
Ferdinando Boteróba még 1992-ben szerettem bele. Akkor Párizsban töltöttük a szilvesztert, és a Champs Elysee külső, parkos részén a járdán voltak felállítva a szobrai. Imádtuk ezeket a köpcös-faros-bögyös alakokat.

Csak utána tudtuk meg, hogy fest is, így aztán nem volt kérdés, hogy most a Szépművészetiben a helyem. Régen voltam olyan képzőművészeti kiállításon, hogy a közönség egyfolytában mosolyog, kuncog, vihog... Én is ezt tettem - újra és újra visszamentem egy-egy képhez és vihogtam.

2002-ben Salma Hayek - színésznőként és rendezőként - filmet készített Frida Kahlo mexikói festőművészről. Háromszor néztem meg moziban, sírtam és csodáltam őt - az életét és a festményeit. Igazságtalan módon Salma nem kapott az alakításért Oscart, pedig azóta sem láttam őt ilyen jónak.

Amikor szeptemberben megláttam, hogy a bécsi Kunstforumban kiállítják 60 festményét, 80 rajzát és töménytelen fényképét, tudtam, hogy ott a helyem. Európában még soha nem volt ennyi alkotása együtt. Nem kevés sorban állás után jutottam be, de életre szóló élmény volt.

Itt pedig egy rövid részlet a filmből (ha sikerül). Keressétek DVD-n, biztosan elérhető még.

Akkoriban annyira bele voltam szeretve, hogy még egy quiltet is csináltam Az én Fridám címmel. El is vittem a Határtalanulra, ahová kértek versenyen kívüli munkákat. Nem állították ki, azzal adták vissza a kezembe, hogy "túl harsány". Igen, de hát ilyen Frida, az én Fridám. Nem egy szende középkori szűzlány:)

Megjegyzések

zazálea üzenete…
Pontosan ezek, igen!
dióhéj üzenete…
Szenzációs film szerintem is és valóban Salma Hayeknek az egyik legjobb alakítása. Sajnálom, hogy nem láttam a kiállítást, pedig készültünk mi is megnézni. Boterot viszont nem ismerem, rá is guglizok, ha ilyen jókedvet lehet kapni tőle...nekem tetszik a Fridád, visszaadja a színvilágát ennek a szenvedélyes életnek.
Trudi üzenete…
Nem értem a zsűri véleményeit, továbbra sem. Az ilyen értékelésekkel csak azt támasztják alá, hogy nem ismerik az adott quilthez kapcsolódó témát.
Juhizs üzenete…
Igen, Botero-nál azt vettem észre, hogy akinek van humora, az élvezte és valóban kuncogott, de volt más is; aki zavarban volt és nem értékelte.
Részemről a kiállításról kijőve, egyrészt nőtt az önbizalmam :-)
másrészt élmény volt számomra A SZÍNVILÁG!

Fridának nem minden festménye tetszik nekem, viszont a film, az valóban emlékezetes számomra is.
Harsány... ugyan dehogy... különben is, akinek a testét a balesetnél "arany"-szín borította... hogy is lehetne harsány, ami rá emlékeztet.
Az egész élete minden volt, csak nem szürke...
Névtelen üzenete…
Gondolod, hogy a zsűrinek van akkora rálátása, vagy annyi energiája, hogy utánanézzen, hogy mi van egy quilt mögött? Hogy mi inspirálta? Hacsak Te nem mellékeled hozzá Frida Kahlo életművét.
Juhizs üzenete…
Én csak most tudtam meg, hogy Frida apai nagyapja Magyarországról vándorolt ki Németországba és később onnan utána tovább...
A remek film DVD-je pedig kapható még kilencszáz valamennyi forintért - ha valaki erre jár és érdekli az információ.
Polyák Ildikó üzenete…
Igen, bár - amennyire tudom - Máramarosról (mint Elie Wiesel), és szász volt, nem "magyar". Már amennyire ezek a dolgok szétválaszthatóak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév