Féltartós stencilek szitához

Az újságpapír nagyon kényelmes és olcsó megoldás, és viszonylag aprólékos mintát is meg lehet vele csinálni, viszont egyszer használatos.
Claire-ék nagyon sokféle "féltartós" megoldást javasolnak, amiből kettőt próbáltunk ki. Mindegyik nagyon jól állta a sarat, a következő alkalommal is felhasználhatóak.
Az egyik (ami a képen a háttérben van) Tyvekből készül akár ollóval, akár forrasztópákával. Én ez utóbbival dolgoztam. Csak vonalakat vágtam ki meg néhány foltot.

A másik a nem ragasztós vékony vetex felhasználása. Erre bármilyen bonyolult mintát elő lehet rajzolni (célszerű puha ceruzával), majd három réteg akármilyen színű olcsó akrilfestékkel befesteni azokat a részeket, ahol blokkolni akarjuk a festéket. Sajnos, tényleg kell három réteg, mert ennyi fed tökéletesen. Ilyen hőségben nagyon gyorsan megcsinálható: mire a végére érsz, az eleje már meg is száradt. Úgy lehet tesztelni, hogy az ember a fény felé tartja: ha nem látsz át rajta, akkor jó. Akinek spray formában van akril festéke, akkor ki lehet vágni a Polly papírból a lefestendő alakzatokat, azokat óvatosan (sütőpapíron keresztül) rávasalni a vetexre, majd befújni a festékkel.
A nyomtatásnál arra kell figyelni, hogy az első lehúzás rendszerint "nem sikerül", mert a festék a vetexet itatja át, ezért inkább valamilyen rossz anyagon vagy papíron kell húzogatni.
Csináltam "Atomiumot", vázákat, bambuszerdőt, tigriscsíkokat meg négyzeteket. Ez utóbbiból csináltam pozitív és negatív variációt is. Ez van a kép előterében, és látszik a narancsos darabon is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév