Kultúra ????

Bár én nem az ún. "objektív" kultúrát tanítom, de tegnap - első nap a második félévben - amikor az egyik csoportban levő két ukrán lány közül az egyik Irina volt, a másik meg Olga, kicsúszott a számon, hogy "Hol van Mása?" Néztek rám... "Három nővér". Néztek rám... A létező legoroszosabb akcentusommal "Csehov". Tudom, nem ukrán volt, de mégis, ott lakott a szomszédban. Semmi. Feladtam.

Megjegyzések

zazálea üzenete…
Na, neeeeee.....
Cic üzenete…
az első gondolatom csak egy szó volt, mégpedig a szomorú... :-|
Polyák Ildikó üzenete…
De, igen, sőt ilyenebb. Bevallom, meg is fogadtam, hogy a félév folyamán a két főiskolán tapasztalt hasonló sztorikat ideírom.
Amúgy a tavalyi "rekord" talán az volt, hogy kb. 10-12 magyar közül senki sem ismerte Kocsis Zoltán nevét:(
lomaquilt üzenete…
Lehet, hogy ők ukrán iskolába jártak és ott elsősorban az ukrán irodalomra tették a hangsúlyt? Ami orosz azt pedig eleve nem tanulják? Ukrán nemzetiségüek voltak, vagy oroszok?
Megjegyzem, sok magyar fiatal ismeri Csehovot? Vagy sokat tudják, ki a Lev Tolsztoj és Alekszej Tolsztoj? De a magyar irókkal is igy vannak, sajnos.
Polyák Ildikó üzenete…
Nem gondolom, hogy a magyarok többet tudnának. Áltagban.
Amaranta üzenete…
Néha én is szomorúan ülök a tv előtt egy-egy vetélkedő kapcsán és csak nézek, hogy számomra alapvető dolgokat nem tudnak az emberek, pedig nem is voltam túl jó tanuló, mégis... és általában az egyetemre, főiskolára járók nem tudják... fiatalok 20-on évesek. Én ilyen idős koromban ezeket a dolgokat kentem-vágtam, azóta mondjuk csak felejtek, de ami marad, néha az is soknak tűnik.
katafolt üzenete…
Vagy 15 éve az egyik sokdiplomás és tényleg egyébként félzseni közgazdász főnökömmel jártam meg,hogy sehogy se értette a nomen est omen mondást.Nagyon kínos volt,főleg,mert nem nagyon tudtam palástolni a megdöbbenésemet.Úgyhogy nemcsak a mai fiatalok...bár mostanában néha nagyon,sajnos.
Névtelen üzenete…
Mit mondjak, vitatkoztam már azon amerikai születésű 16 éves lánnyal, hogy az USA fővárosa nem New York, hanem Washington.

De meglepődtél volna, ha megkérdi, hogy Körmendi, vagy Haumann?
Trudi üzenete…
Nem minden országra jellemző, hogy "világirodalmat" tanítanak, tanulnak. Manapság az nem fontos, hogy művelt legyen valaki, sok pénz, nagy autó, "műbarátnő", kigyúrt barát ez a menő, sajnos. Azt tapasztalom a munkahelyemen is - már évek óta - a kutyát nem érdekli, hogy én olvastam-e bármit. Nálunk itthon nem a kötelezők és ajánlottak kivonatait olvasták a lányaim, hanem magát a műveket, pl. A legdurvább mégis az volt számomra, mikor a kisebbik lányom gimnáziumi magyartanára megkérdezte, ki látta a kötelezőből készült filmet, azt meg sem kérdezte, hogy ki olvasta esetleg!
F.Gina üzenete…
Nálunk meg keresheted Petőfit :((
Valóban, Vágónál a jogász hallgatónak fogalma nem volt, mi a különbség az almárium, az antikvárium, az akvárium és az akvarell között. Telefonos segítséget kért, de azok sem tudták.
Polyák Ildikó üzenete…
Igen, tudom én ezeket, hogy máshol se - Magyaországon és külföldön - sokkal jobb a helyzet. De ez még nem ad felmentést az alól, hogy így tűnik el lassan a nemzetek közös kultúrkincse.
Akkor se lenne olyan vészes a helyzet, ha ezeket nem tudnák, hanem valamit helyette. Mondjuk baromi jó természettudományos/ csillagászati akármi ismereteik lennének. De azok sincsenek.... És a legszomorúbb számomra, hogy nem is hiányzik nekik.
36évi üzenete…
Na, de halló! Ezek nem az átlag szerencsétlenek voltak, hanem egyetemi hallgatók!!! Valahogy csak el kellett odáig vergődniük?!
Durva...
dixike12 üzenete…
Mikor én kisiskolás voltam, az átkos ötvenes években, a Szabó Ervin könyvtár villamosban működödött, és jó pont járt a suliban annak aki látogatta. Igaz, hogy a magyar irodalom mellett csak Timur és csapata, Oleg Kosevoj stb. volt, de megtanultunk OLVASNI és szeretni az irodalmat.Na ez nincs évek óta, már az én lányomnál is problema volt Ő 71-ben született.Ma évek óta szűkitett tartalmú képregényeket olvasnak, még kötelezőben is, ez meg semmire nem jó.Tisztelet a kivételnek, aki még otthonról hoz valamit, de ez is csak egyre kevesebb.
Más: Ildi ! kipróbáltam a havas festést,blogomon a részletek. Köszi a figyelemfelkeltést.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév