2009. február 24., kedd

Havas festés :(

A végén ma reggel 7-kor osontam le a házunk mögötti udvarra egy vödör hóért. Addigra már ázott egy fél méter duplaszéles anyag, és kikevertem a "vízzöld" festéket (2 tk. türkisz, kicsi citrom és kicsi fekete). Nem akartam "sokszínű" anyagot, mert abból már így is túl sok van. Még egyszer végigolvastam a sillabuszt.
Zsuzsi - minden kutyához hasonlóan - imádja a havat, és noha fél 6-tól már kiörömködte magát a hóban, rögtön elkezdte enni a havat, ahogy elkezdtem rakni az anyagra. Muszáj volt tehát feljebb költöztetni az edényt.
Így nézett ki, miután rátettem a festéket.

A leírás alapján megdöntöttem az edényt, és a lecsorgó festéket elkeztem kikanalazni "másodfestés" céljára. Erre nem gondoltam korábban, így pikk-pakk kellett egy darab anyagot benyomni a mosószódába.
Kb. másfél óra után jutottunk ide. A kép kicsit csal: ennél azért sötétebbnek nézett ki. Öblítés, szárítás, vasalás este. Ez lett a végeredmény:( Ez is rossz kép, hiába próbáltam buherálni: színértékben jó, viszont ennél kékebb.


A meglepetés (?): a baloldali a másodfestés! Az első szép lett: kékes-zöldes, nem pasztell, de határozottan világos. A második anyag egyrészt jóval kisebb is, másrészt sűrűbb szövésű is, talán ezért lett jó néhány árnyalattal sötétebb.
Mindent összevetve, maradok a hó nélküli megoldásnál. Semmi olyat nem tapasztalam, amiért érdemes lenne "havazni". Leszámítva, hogy hajnalban két marokkal pakoltam a havat az udvaron, és azon izgultam, nehogy valaki meglásson.

9 megjegyzés:

Bea írta...

Nekem mindkét szín tetszik. Örülök, hogy lehet hó nélkül is, mert mire én ráérek, tuti jóidő lesz.

Violini írta...

Na de mitől annyira más pl. a Cicé?

ezkriszti írta...

Én is maradok a langyos víznél. Érdekes, meg látványos a havas, de lényegi különbség nincs a hagyományos módszerhez képest.

Cicvarek írta...

Zsuzsi... :-DD

Azt hiszem ez megint az a tipikus eset, hogy hiába mondja másvalaki, hogy neki tetszik, amikor a készítőnek más kép állt be a fejébe...
Én sem terveztem annyire pasztell-színeket, de azt dobta ki a gép. :-)

violini! - hogy mitől más? szerintem Ildi eleve töményebb, vagy több festéket tett rá - no meg Ildinek van mosószódája, ln meg a sokkal kevésbé tömény szódabikarbónával ügyködtem.

Vacskamati írta...

És a fotóktól eltekintve végül is vízzöld lett? Még emlékszem a békási sok nyavalygásomra- én egy egész színátmenetes sorozatot szenteltem a vízzöldnek, de végül csak annyit értem el, hogy már abban is elbizonytalanodtam, milyennek kéne lennie.. :D Ezt is az etióphoz festetted?

Ildi írta...

Nem tudom, miért más, mint Cicé. Talán több színnel tényleg egyedi darabokat lehet kihozni.
IO, tényleg vízzöld - az etióphoz. Ámbár a fene se tudja, milyen a vízzöld, attól függ, melyik víz:)

Maya design írta...

Nekem épp száradnak a havasaim, remélem jók lesznek, de egyébként én is maradok a hagyományosnál. Egyébként a lecsöpögő lé alá egy tálat tettem és abba volt plusz két anyag... érdekesek lettek ezek a "másod festések" - majd mutatom
utólag is köszi a gyorsleírást
Lau

Névtelen írta...

Én meg azon filózok hogy muszáj nekünk mindent kiöblíteni? Vannak olyan munkák amik az életben nem lesznek kimosva. Szerintem azok a nagyon élénk szinek, amiket a neten néhol látok tuti hogy nincsenek kiöblítve. Azt kéne kitalálni, hogy ha belevasaljuk a festéket, fogna-e.

Vacskamati írta...

Én az öblítésnél az első víztől kezdve tettem a rongyok mellé egy fehéret is, hogy lássam mennyire fog, nos, olyan minimálisan, hogy mellé kellett tegyem a referenciafehéret, hogy lássam a különbséget. Mindez tűzforró vízben, hosszú áztatással. Egy kímélő 30 fokos mosásnál szerintem meg se nyekken, nem hogy fogna.. :D

(Nem Procinál, hanem természetes festékeknél - kurkuma, tea, hagymahéj- csináltam olyant, hogy benne hagytam a festéket, a színek sokkal egyenetlenebben oszlottak el, néhol nagyon koncentrált maradt.. Talán a Procinál is így lenne... bár ez egy foltost általában nem zavar.. :D)