2009. február 10., kedd

Kultúra ????

Bár én nem az ún. "objektív" kultúrát tanítom, de tegnap - első nap a második félévben - amikor az egyik csoportban levő két ukrán lány közül az egyik Irina volt, a másik meg Olga, kicsúszott a számon, hogy "Hol van Mása?" Néztek rám... "Három nővér". Néztek rám... A létező legoroszosabb akcentusommal "Csehov". Tudom, nem ukrán volt, de mégis, ott lakott a szomszédban. Semmi. Feladtam.

14 megjegyzés:

zazálea írta...

Na, neeeeee.....

Cic írta...

az első gondolatom csak egy szó volt, mégpedig a szomorú... :-|

Polyák Ildikó írta...

De, igen, sőt ilyenebb. Bevallom, meg is fogadtam, hogy a félév folyamán a két főiskolán tapasztalt hasonló sztorikat ideírom.
Amúgy a tavalyi "rekord" talán az volt, hogy kb. 10-12 magyar közül senki sem ismerte Kocsis Zoltán nevét:(

lomaquilt írta...

Lehet, hogy ők ukrán iskolába jártak és ott elsősorban az ukrán irodalomra tették a hangsúlyt? Ami orosz azt pedig eleve nem tanulják? Ukrán nemzetiségüek voltak, vagy oroszok?
Megjegyzem, sok magyar fiatal ismeri Csehovot? Vagy sokat tudják, ki a Lev Tolsztoj és Alekszej Tolsztoj? De a magyar irókkal is igy vannak, sajnos.

Polyák Ildikó írta...

Nem gondolom, hogy a magyarok többet tudnának. Áltagban.

Amaranta írta...

Néha én is szomorúan ülök a tv előtt egy-egy vetélkedő kapcsán és csak nézek, hogy számomra alapvető dolgokat nem tudnak az emberek, pedig nem is voltam túl jó tanuló, mégis... és általában az egyetemre, főiskolára járók nem tudják... fiatalok 20-on évesek. Én ilyen idős koromban ezeket a dolgokat kentem-vágtam, azóta mondjuk csak felejtek, de ami marad, néha az is soknak tűnik.

katafolt írta...

Vagy 15 éve az egyik sokdiplomás és tényleg egyébként félzseni közgazdász főnökömmel jártam meg,hogy sehogy se értette a nomen est omen mondást.Nagyon kínos volt,főleg,mert nem nagyon tudtam palástolni a megdöbbenésemet.Úgyhogy nemcsak a mai fiatalok...bár mostanában néha nagyon,sajnos.

Névtelen írta...

Mit mondjak, vitatkoztam már azon amerikai születésű 16 éves lánnyal, hogy az USA fővárosa nem New York, hanem Washington.

De meglepődtél volna, ha megkérdi, hogy Körmendi, vagy Haumann?

Trudi írta...

Nem minden országra jellemző, hogy "világirodalmat" tanítanak, tanulnak. Manapság az nem fontos, hogy művelt legyen valaki, sok pénz, nagy autó, "műbarátnő", kigyúrt barát ez a menő, sajnos. Azt tapasztalom a munkahelyemen is - már évek óta - a kutyát nem érdekli, hogy én olvastam-e bármit. Nálunk itthon nem a kötelezők és ajánlottak kivonatait olvasták a lányaim, hanem magát a műveket, pl. A legdurvább mégis az volt számomra, mikor a kisebbik lányom gimnáziumi magyartanára megkérdezte, ki látta a kötelezőből készült filmet, azt meg sem kérdezte, hogy ki olvasta esetleg!

F.Gina írta...

Nálunk meg keresheted Petőfit :((
Valóban, Vágónál a jogász hallgatónak fogalma nem volt, mi a különbség az almárium, az antikvárium, az akvárium és az akvarell között. Telefonos segítséget kért, de azok sem tudták.

Polyák Ildikó írta...

Igen, tudom én ezeket, hogy máshol se - Magyaországon és külföldön - sokkal jobb a helyzet. De ez még nem ad felmentést az alól, hogy így tűnik el lassan a nemzetek közös kultúrkincse.
Akkor se lenne olyan vészes a helyzet, ha ezeket nem tudnák, hanem valamit helyette. Mondjuk baromi jó természettudományos/ csillagászati akármi ismereteik lennének. De azok sincsenek.... És a legszomorúbb számomra, hogy nem is hiányzik nekik.

36évi írta...

Na, de halló! Ezek nem az átlag szerencsétlenek voltak, hanem egyetemi hallgatók!!! Valahogy csak el kellett odáig vergődniük?!
Durva...

dixike12 írta...

Mikor én kisiskolás voltam, az átkos ötvenes években, a Szabó Ervin könyvtár villamosban működödött, és jó pont járt a suliban annak aki látogatta. Igaz, hogy a magyar irodalom mellett csak Timur és csapata, Oleg Kosevoj stb. volt, de megtanultunk OLVASNI és szeretni az irodalmat.Na ez nincs évek óta, már az én lányomnál is problema volt Ő 71-ben született.Ma évek óta szűkitett tartalmú képregényeket olvasnak, még kötelezőben is, ez meg semmire nem jó.Tisztelet a kivételnek, aki még otthonról hoz valamit, de ez is csak egyre kevesebb.
Más: Ildi ! kipróbáltam a havas festést,blogomon a részletek. Köszi a figyelemfelkeltést.

Névtelen írta...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風