Havas festés :(

A végén ma reggel 7-kor osontam le a házunk mögötti udvarra egy vödör hóért. Addigra már ázott egy fél méter duplaszéles anyag, és kikevertem a "vízzöld" festéket (2 tk. türkisz, kicsi citrom és kicsi fekete). Nem akartam "sokszínű" anyagot, mert abból már így is túl sok van. Még egyszer végigolvastam a sillabuszt.
Zsuzsi - minden kutyához hasonlóan - imádja a havat, és noha fél 6-tól már kiörömködte magát a hóban, rögtön elkezdte enni a havat, ahogy elkezdtem rakni az anyagra. Muszáj volt tehát feljebb költöztetni az edényt.
Így nézett ki, miután rátettem a festéket.

A leírás alapján megdöntöttem az edényt, és a lecsorgó festéket elkeztem kikanalazni "másodfestés" céljára. Erre nem gondoltam korábban, így pikk-pakk kellett egy darab anyagot benyomni a mosószódába.
Kb. másfél óra után jutottunk ide. A kép kicsit csal: ennél azért sötétebbnek nézett ki. Öblítés, szárítás, vasalás este. Ez lett a végeredmény:( Ez is rossz kép, hiába próbáltam buherálni: színértékben jó, viszont ennél kékebb.


A meglepetés (?): a baloldali a másodfestés! Az első szép lett: kékes-zöldes, nem pasztell, de határozottan világos. A második anyag egyrészt jóval kisebb is, másrészt sűrűbb szövésű is, talán ezért lett jó néhány árnyalattal sötétebb.
Mindent összevetve, maradok a hó nélküli megoldásnál. Semmi olyat nem tapasztalam, amiért érdemes lenne "havazni". Leszámítva, hogy hajnalban két marokkal pakoltam a havat az udvaron, és azon izgultam, nehogy valaki meglásson.

Megjegyzések

Bea üzenete…
Nekem mindkét szín tetszik. Örülök, hogy lehet hó nélkül is, mert mire én ráérek, tuti jóidő lesz.
Zelnice üzenete…
Na de mitől annyira más pl. a Cicé?
ezkriszti üzenete…
Én is maradok a langyos víznél. Érdekes, meg látványos a havas, de lényegi különbség nincs a hagyományos módszerhez képest.
Cic üzenete…
Zsuzsi... :-DD

Azt hiszem ez megint az a tipikus eset, hogy hiába mondja másvalaki, hogy neki tetszik, amikor a készítőnek más kép állt be a fejébe...
Én sem terveztem annyire pasztell-színeket, de azt dobta ki a gép. :-)

violini! - hogy mitől más? szerintem Ildi eleve töményebb, vagy több festéket tett rá - no meg Ildinek van mosószódája, ln meg a sokkal kevésbé tömény szódabikarbónával ügyködtem.
Vacskamati üzenete…
És a fotóktól eltekintve végül is vízzöld lett? Még emlékszem a békási sok nyavalygásomra- én egy egész színátmenetes sorozatot szenteltem a vízzöldnek, de végül csak annyit értem el, hogy már abban is elbizonytalanodtam, milyennek kéne lennie.. :D Ezt is az etióphoz festetted?
Polyák Ildikó üzenete…
Nem tudom, miért más, mint Cicé. Talán több színnel tényleg egyedi darabokat lehet kihozni.
IO, tényleg vízzöld - az etióphoz. Ámbár a fene se tudja, milyen a vízzöld, attól függ, melyik víz:)
Laurendilla üzenete…
Nekem épp száradnak a havasaim, remélem jók lesznek, de egyébként én is maradok a hagyományosnál. Egyébként a lecsöpögő lé alá egy tálat tettem és abba volt plusz két anyag... érdekesek lettek ezek a "másod festések" - majd mutatom
utólag is köszi a gyorsleírást
Lau
Névtelen üzenete…
Én meg azon filózok hogy muszáj nekünk mindent kiöblíteni? Vannak olyan munkák amik az életben nem lesznek kimosva. Szerintem azok a nagyon élénk szinek, amiket a neten néhol látok tuti hogy nincsenek kiöblítve. Azt kéne kitalálni, hogy ha belevasaljuk a festéket, fogna-e.
Vacskamati üzenete…
Én az öblítésnél az első víztől kezdve tettem a rongyok mellé egy fehéret is, hogy lássam mennyire fog, nos, olyan minimálisan, hogy mellé kellett tegyem a referenciafehéret, hogy lássam a különbséget. Mindez tűzforró vízben, hosszú áztatással. Egy kímélő 30 fokos mosásnál szerintem meg se nyekken, nem hogy fogna.. :D

(Nem Procinál, hanem természetes festékeknél - kurkuma, tea, hagymahéj- csináltam olyant, hogy benne hagytam a festéket, a színek sokkal egyenetlenebben oszlottak el, néhol nagyon koncentrált maradt.. Talán a Procinál is így lenne... bár ez egy foltost általában nem zavar.. :D)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév