Jégkockás festés

Arról már több helyütt olvastam, legutoljára a legfrissebb Professional Patchworkben Ute Lenk tollából, hogy a Procion oldatot töltsük bele jégkockatartóba, és fagyasztottan pakoljuk rá a mosószódában megáztatott anyagra.
A mostani Quilting Arts-ban viszont egy másik érdekes megoldás van, amihez nem kell kiüríteni a mélyhűtőt.
Kell hozzá egy tál(ca), egy rács, jégkocka, egy darab nylon és egy régi pléd vagy hasonló. Az anyagot megáztatjuk mosószódában, valahogy elrendezgetjük a rácson (alatta a tállal), betakarjuk jégkockával, majd a súlyának megfelelő Prociont szórunk rá por alakban. Ekkor így nézett ki.

Letakarjuk a nylonnal, ráteszünk valami "melegítőt", és addig hagyjuk állni, amíg a jégkocka el nem olvad. Ez a mostani időjárásban kb. 7-8 órát tartott.
Miután ezt megcsináltam, rájöttem tehetnék a tálba is egy darab anyagot, hogy a kifolyó festék is dolgozhasson. Mivel felemelni már nem igazán tudtam, csak úgy összevissza nyomtam be a résen.
Ekkor még nem tudtam, hogy a tiszta pamutnak eladott batiszt nem az, ami. Így aztán sikerült a lehető legpasztelebb semmit előállítanom.


Az alsó anyagon vannak érdekes minták, de túl sok a fehér, mert valószínűleg túlságosan lefektettem, és odajutott sok anyag, ahová nem csöpögött festék.
De nem adtam fel, tehát ma reggel újra jégkockát gyártottam, fogtam kb. 60 centi anyagot, beáztattam. A tálban harmonikaszerűen rendezgettem el a felét, míg a rácsra egy laza "kakaós csigát" tekertem. Rászórtam fél teáskanál magentát és egy teáskanál medium blue-t.


Igazán elégedett vagyok ezekkel.

Megjegyzések

Zelnice üzenete…
szépek, nagyon! Nem tudom ez a hideges verzió hogy működik, illetve mikor igen mikor nem, én a havas festéssel, amikor pirosat, kéket és sárgát szórtam a hóra egyenletes gyönyörű sárgát állítottam elő. Köszi a leírást,ki kéne próbálni.
Zelnice üzenete…
jaj, azt akartam még írni, hogy a zöld-fehérben a zöldek eszméletlen jó levélnekalók.
Nóra üzenete…
A zöld is tetszik.. és a kis pasztell is biztosan jó lesz még valahova.a kedvet meghoztad a hozzá,így biztosan kipróbálom ezt a jégkockásat!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév