Távollét - Baltikum

Miután megcsináltam a Kultúraquiltek utolsó fordulójában a córdobai nagymecsetet kicsiben, elutaztam a három balti országba. Bár a szakmámból adódóan sok mindent tudtam róluk, de mégis sok volt bennem a bizonytalanság, a kérdés, hogyan is élnek arrafelé "interkulturálisan": litvánok, lengyelek, lettek, oroszok és észtek (meg még számos nemzetiség). Vannak gondok:(
Nagyon szép és érdekes út volt. Millió egy templomot (katolikust, evangéliust, pravoszlávot), szép óvárosokat, várakat, kastélyokat, tengert és dűnéket, szabadtéri faszobor-kiállítást, delfinshow-t, skanzent, borostyánmúzeumot, vízesést láttunk (csak hegyet nem, mert arrafelé kb. 320 méter a legmagasabb pont). Mutatok néhány képet.
A baltikumnak nagyon népszerű a patchwork, ennek bizonyítására egy vilniusi utcai árus.

Ez Észtország legmagasabb vízesése, kb. 20 méter. Nem egy Iguazu, ezért jó közel lehet hozzá menni.

Fényképeztem millió fatörzset - ez nagyon látványos volt.

Bár nem vagyok vallásos, vizuálisan nagyon hatott rám a Keresztek hegye Litvániában.

Nagyon "rendes" országok ezek, mert sok a kutya az utcákon. Két spánielt is megsimogattam, de mégis ő volt a kedvencem. Akinek nincs kutyája, az talán nem tudja, hogy minden kölyökkutya imádja a vécépapírt. Zsuzsi sem volt kivétel. Amikor legelőször még nem mertem a nappaliban hagyni, a fürdőszobába zártam be: miszlikre tépett egy tekercset.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek a baltikumi látogatást, igazán sok-sok érdekesség és szépség van ott. Árban Litvánia és Lettország olcsóbb, mint Magyarország, Észtország pedig kb. ugyanolyan árfekvésű. Eljutni - sajnos - kicsit körülményes, mert egyik fővárosba sincs közvetlen járat Pestről, csak Prágán keresztül lehet menni, de talán autóval sincs olyan messze.

Megjegyzések

Cic üzenete…
Edényfogó-kesztyűre a halálfej kissé morbid. ;-)))
lomaquilt üzenete…
Nagyon irigyellek ezért az útért, de ami késik az nem múlik. Én sokszor jártam ezekben az országokban, férjem több tanfolyamon volt, igy sok barátot szereztünk, akik sajnos elvesztek. Szeretném megnézni a változást. Autóval érdemes menni, de akkor be kell iktatni egy lenygelországi megállást. Úgy olcsóbb.
Augusztus elején Rigában (Lettország fővárosa) nagy foltvarró kiállitás volt/van, ahová a FÁK országaiból nagyon sokan mennek!
Polyák Ildikó üzenete…
Igen, Mariann, láttam előtte, hogy lesz ez a nagy kiállítás, de sajnos nem én választottam az utazás időpontját.
Elizanikó üzenete…
Óóóó, az a vízesés ! SZinte érzem az illatát ... Jó lehetett ez az utazásod. is.

Sajnálom Parit, így ismeretlenül is.
Zelnice üzenete…
Akkor Zsuzsi meg Gerda rokonok :-)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév