2009. április 3., péntek

Márványozás 2 - Előkészületek

A márványozáshoz előre kell tervezni. Ha úgy látod, hogy másnap lesz egy szabad délutánod-estéd kipróbálni ezt a játékot, az alábbi két dolgot kell megcsinálnod.
Először készíts egy kb. egy vödörnyi tapétaragasztót. Nagy valószínűséggel a dobozon levőnél több vízre van szükség: amolyan sűrű palacsintatészta állagot célozz meg. Mivel a ragasztót 24 óráig állni kell hagyni, másnap még tudsz rajta hígítani (csomómentesen besűríteni már nehezebb dolog). Ez lesz a "size" (a szótárom szerint csiriz).
Másodszor az anyagból szabj le (ne tépd!) a tálca méreténél 5-5 cm-vel kisebb darabokat, azaz egy 30x40-es tálcához 25x35 centis darabok kellenek. A 10 dkg timsót oldd fel kb. 1 liter forró vízben, majd kihűlés után az anyagokat áztasd meg benne 15-30 percig. Egyszerre ne tegyél bele sokat, hogy egyenletesen érje a "mordant" (a szótáram szerint festőpác). Az idő letelte után csavard ki az anyagot (de ne nagyon), és vagy fektetve vagy a sarkainál felcsipeszelve szárítsd meg. Fontos, hogy ne érjen egymáshoz az anyag két vége. Száradás után vasald ki szép símára és vágd le a szélén esetleg lógó szálakat.
Közben találd ki, hogy hol fogsz márványozni. Bármennyire is csábító most az idő, ne menj a kertbe, mert már egy enyhe szellő is behordja a port meg egyebet a csirizbe. A legkényelmesebb, ha az asztalod a mosogató vagy a mosdó közelében van. Ha ez nem oldható meg, úgy szükséged lesz az asztal mellett egy vödör hideg vízre, amit sűrűn kell tisztára cserélni.
Holnap már el is kezdheted....

3 megjegyzés:

Zazálea írta...

Ez már most izgalmas.... Rendeltem egy halom molinót Simon úrtól, azt lehet használni, ugye?

Ildi írta...

Igen, persze, szinte bármilyen anyag felhasználható.

Névtelen írta...

Ne csigázz már! Ez a részletekben etetés kimeríti az izgatás BTK által is büntetendő fogalmát.