Vegyes felvágott, de elsősorban Kata ajándéka

Kedden, a névnapomon találtam egy "Csomagja érkezett" értesítést a postaládában. Már valami titkos rajongó járt az agyamban, aztán mikor tegnap délelőtt elmentem a postára, talán még jobban meg voltam lepődve, mintha a nem létező Nagy Ő írt volna.
KicsiKató - mert hogy ő az - küldött nekem egy fantasztikus pakkot. Nyilas Misivel ellentétben minden az enyém: egy olajzöldes velúr (?) táska felül pici képekkel, egy csomó kis redwork hímzés, amelyek mindegyike valamilyen "kulturális figura". Néhányat ugyan nem igazán ismerek fel, de a vitathatlan kedvencem a vietnami/kambordzsai pasi a tetején. Plusz még volt egy hímzett képeslap és - bár szerintem Kata erre nem gondolt - a boríték Tyvek, tehát az is jól használható lesz. Nagyon köszönöm, Kata!

Az előző postban szereplő találós kérdésre a válasz: ez egy selyem "mawata" sapka, vagy inkább süveg. Bevallom, teljesen lenyűzög ez az egész selyemdolog. Nem feltétlen a végeredmény, hanem, ahogy készül. Ez a süveg úgy keletkezik, hogy a gubókból kihúzzák a szálat (az lesz a fényes folyamatos szál), aztán kiszedik a maradékot (ez a throwster waste), és ezen közben a gubókat ráfeszítik a harangalakú formára. A süveg sok-sok pókháló vékony réteg egymáson.
Miután befestettem, szét kellett húzni, ami a szakirodalom szerint kétemberes munka, és mivel csak holnap este jön hozzám valaki, kedden bevittem az iskolába és egy kolléganőmmel nekiálltunk rángatni.

Jókat röhögtünk, de csodálatos módon tényleg úgy működött a dolog, mint a nagykönyvben. Egyikünk ellentartott, a másik húzta. Ahogy kialakult egy nagy téglalap, szét lehetett volna szedni rétegekre, de meghagytuk négy darabban.
Hogy mire jó? Fel lehet használni fonalkészítésre: ha elkapod az egyik végét, sodorva folyamatos szálat lehet belőle előállítani. Lehet belőle selyem papírt csinálni, és lehet belőle tálat formálni.
Én ez utóbbit próbáltam ki, és nagyon dühös lettem a végeredmény miatt. Az történt, hogy kék angelinából csináltam egy kis lapot, amiből kis köröket szabtam ki. Vízben oldódó fólia közé tettem be ezt a selyem lapot, rá az angelina-köröket, majd himzőrámával elkezdtem megtűzni.
Az alját és részben az oldalát sárga himzőcérnával csináltam, és miután kékkel akartam folytatni, de nem volt kék poliészter cérnám, Lánchíddal próbálkoztam.
Miután letűzködtem, kimostam belőle (nagyjából) a fóliát, és rátettem egy fejjel lefelé fordított kaspóra, amit előzőleg folpackkal becsomagoltam.


Ez lett belőle:( Nem tudom mennyire látszik, de a cérna eleresztette a színét. Biztos az volt, mert az angelina poliamid, ami tuti nem fog. Szóval, nem mondanám, hogy nagyon szép ezzel a kis penészes beütéssel. Most lehetne kézzel hímezni meg gyöngyözni, de azt hiszem a következőt fogom majd igazán kicsicsázni.

Végezetül itt a shivával kezelt zöld. Ugye, már jobban néz ki?





Megjegyzések

zazálea üzenete…
Most nem tudom, hogy az, amit én látok, az már a penészes beütés és szidnom kellene AVAGY sem, mindenesetre nekem tetszik. Mindig olyan izgalmas dolgokat csinálsz, mutatsz...
KicsiKató üzenete…
Na jó, mst már bevallom, rajongok magácska művészetéért, az online lustaság miatt sokszor csak titkosan meglesve a postokat, bár a nagy Ő nem én lennék:))

A kulturális kismanók felismerésében pedig benned bíztam, mert biza nekem se mind ment...

És hát megint csak ámulok... és fáradtan elraktározom az agyamban, mennyi mindent is jó lenne még megtanulni:)
Zelnice üzenete…
Hú,ez a selymes dolog nagyon izgin hangzik. Hol szereztél be egy ilyen süveget? Drága? én biztos fonalat sodornék.
Polyák Ildikó üzenete…
Angliában a Wingham Woolworktől rendeltem, 1,27 font darabja festetlenül. A festett árát nem néztem, gondolom, néhány pennyvel drágább. Nem tudom, hány réteg gubó van egymáson, de három "tálnyi" simán kijön egyből.
Zelnice üzenete…
Nem is vészes az ára.Azt hittem aranyáron mérik.
Névtelen üzenete…
Igen, a zöldnek volt egy kis mostohazöld beütése, de így már jó.

az a penészes beütést nem igen látom. Lehet, hogy legközelebb penésszel fogunk festeni?
Mártamásé üzenete…
Nagyon jó lett a zöld.
Selyem sityak lázba hozott, ha esetleg rendelsz, betársulnék. :-))
Polyák Ildikó üzenete…
Két süveg rendel! Rácalmásig szerintem még rendelek én:(
Zelnice üzenete…
Ha így áll a dolog,én is kérek szépen egyet.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév