Az utolsó fénypont

Az utolsó ilyen poszt képei már nem Normandiában vagy Bretagne-ban készültek, hanem Chartres-ban, ahol hazafelé megálltunk két órára.
A chartres-i Notre Dame többek szerint a legszebb francia gótikus katedrális. Mivel nem láttam az összeset, nem tudok igazán állást foglalni, de ez tényleg lenyűgöző. Bár a szakirodalom szerint ennek van a legszélesebb főhajója Franciaországban, mégsem a mérete kápráztatja el az embert, hanem a töménytelen üvegablaka. Az ablakok a XI-XIII. században készültek, és a 185 darabból 164 eredeti! Hogy jön ki ez a nagy szám? Hát úgy, hogy két emelet magasságban futnak végig körös-körül ezek az óriási csodák.
Az ablakokban a kék dominál, olyannyira, hogy az üvegművesek ezt az árnyalatot "chartres-i kéknek" nevezik.

Ez az északi rózsaablak - a nyugati - sajnos be volt állványozva.

A második szint ablakai sokkal "egyszínűbbek", sokkal kékebbek, és ettől az egész belsőnek igen sejtelmes hatása van.

A templom másik híressége a szentély körül futó hihetetlenül cizelállt dombormű.

Végül a harmadik nevezetesség: a labirintus a templom padlóján, aminek egyesek valamiféle misztikus sajátosságot tulajdonítanak. A fotót persze nem én csináltam, mert egyrészt ilyen rálátás nem nyílik a földi halandó számára, másrészt hagyományos módon benn voltak a padok.

Megjegyzések

zazálea üzenete…
Nekem Chartres a kedvencem, amikor ott voltunk, a labirintust sokan járták végig, mezítláb is, meg-megállva, imádkozva, rótták a köröket, nézni is egy csuda volt. Imádom, na, de jó, hogy te is írtál róla!
Polyák Ildikó üzenete…
Nekem nehéz "kedvencet" választani, már ha nem blaszfémia erről templomok kapcsán beszélni. De biztos belekerült a top 10-be.
Névtelen üzenete…
Mint egy itatós szívod magadba ezeket a szépségeket, és aztán egy más formában adod vissza.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév