Alternatív rozsdázás

Először meg szeretném magyarázni az előző bejegyzés címét. A"jó nagyon" kifejezést nem a darabok minőségére értettem, hanem az elkészítés folyamatára.
Már korábban láttam egy-két blogon ezt az alternatív rozsdázást, de most a "tananyagban" is benne van. A módszer gyors és olcsó, de inkább csoportosan kell csinálni, mert a kikevert alapanyag elég sok, és ha az embernek nem kell öt méternyi rozsdás anyag, akkor a maradék - mint esetemben is - a lefolyóban végzi.
Végy két tálcát (a szó szoros értelmében is vettem), az egyikbe kerül 25 (!) tasak tea 2 liter vízben elkészítve, majd kihűlés után 1 evőkanál nátrium-hidroxid kristály (népi nevén marólúg v. nátronlúg). A másikba 25 dkg vasszulfát 2 l meleg vízben feloldva (kapható az Azúr vegyszerboltban 175 Ft-ért).
A rozsdázandó anyagot először a teás lúgba tesszük, majd utána a vasszulfátba néhány pillanatra. Újságpapíron fektetve megszárítjuk, majd alaposan kiöblítjük, és egy kis öblítővel puhítjuk az anyagot.
Bár 6 kisebb darab anyagot festettem, nem lettek igazán jók, mivel túlságosan egyenletesen tettem bele, pláne az elsőket. De azért itt van két közelkép.


Ami viszont egyértelműen siker, az a rozsdás tyvek. Itt már mozgattam a papírt, és ettől olyan földmetszet jellegűek lettek.


Aki ki szeretné próbálni, szívesen adok nátrium-hidroxidot, mert hogy kilós kiszerelésben lehet kapni, ami az egy evőkanálnál kicsit több:)

Megjegyzések

patchwitch üzenete…
hihetetlen vagy!
és az előzőben lévők jók is nagyon! tényleg!
az első hegy különösen klassz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév