Segítség a balatonlellei táborra való felkészüléshez


Bár szigorú értelemben véve megadtam a "hozzávalók listáját" a szombati faképhez, kicsit bővebb segítséget szeretnék nyújtani a kezdőbb, értsd tanácstalanabb, kisebb textlkészlettel rendelkező quiltereknek.
Tegyük fel, hogy nyírfákat akarok ábrázolni, és ez a kép nagyon tetszik. Bizonyosan szerkesztgetnék a képen, hogy hangsúlyosabbak legyenek a fák, de nézzük sorban, milyen anyagokat vinnék magammal.
Először kiválogatnék 5-6 féle egyszínű és/vagy aprómintás drapp, homokszínű, nagyon világos szürke, koszosfehér anyagot. A mintásaknak megnézném a túloldalukat is, és ezzel remélhetőleg megduplázhatom a lehetőségeimet. Ha nem lenne elég különböző világos anyagom, főznék egy tömény teát és fehér anyagot festenék különböző árnyalatokra. Utána némelyiket esetleg "megbuherálnám" egy kis fekete/sötétbarna Shiva olajpasztával.
Utána keresnék egy közepes barna anyagot a kéreg alól itt-ott kibukó törzsnek. Ha van egyenetlenül festettem, győzelem, ha viszont nincs, ezt a barnát megvizezném, és össze-vissza kicsit megkezelném hígított sötétbarna v. fekete textilfestékkel.
Mivel minden apró repedést nem tudnék textilből előállítani, keresnék sötétbarna vastagabb tűzőcérnát vagy vékonyabb fonalat, amit majd vagy a bobbinra tekerve hátulról tűzve vagy felülről lecikkcakkolva tennék fel a végén.
Ekkor érkeznék el a legnehezebb döntéshez: mi legyen a domináns háttér anyag? Mivel a fatörzsek nagyon világosak, nem muszáj a hátteret olyan sötétre csinálnom, mint a képen. Keresnék egy viszonylag nagyobb darab (vagy több kisebb egyforma) anyagot, ami kimondottan tetszik, és ezt majd több helyre, viszonylag nagy darabokban feltéve egységet tudnék teremteni a kompozícióban. Hogy milyen legyen ez az anyag? Valamilyen "természetes" színű és mintájú, de semmiképp sem nagymintás vagy nagyon határozott mintás.
Ha megvan, ami tetszik, keresnék hozzá öt-hat hozzáillő másik anyagot: lehetnek ugyanolyan színűek, de más színértékűek és/vagy más színűek, de azonos színértékűek, de a legjobb az lenne, ha mindkét csoportból lenne valami, hogy a kontrasztokkal is tudjak dolgozni. Addig pakolgatnám őket egymás mellé, amíg minden minden mellett (na jó, majdnem) nem passzol össze. Fognék még egy-két darabka barnás-szürkés-olajzöldes (?) organzát, hogy a perspektívát is ábrázolni tudjam.
Mivel a táborból nem tudnék hazaugrani a szekrényemhez, keresnék még egy v. több darabka szilvakékes anyagot, ha esetleg a fák között kibukkanó eget is ábrázolni akarnám.
(Szi-zsunak sok szeretettel:)

Megjegyzések

katafolt üzenete…
Hát,ez a recept annyira jó,hogy mindjárt meggondolom magam és mégis merek jelentkezni fakérget varrni :-)
Egy francia fórumon volt ilyen felhívás és lehet,hogy nem is késtem le,de nem tudtam,hogyan fognék hozzá.Köszönöm.Na jó,ha jelentkezés nem is lesz,legalább magamnak megvarrom.
szizsu üzenete…
Olvasom, olvasom és az jutott eszembe, hogy ezt nekem írtad,! és lám a végére kiderült jól éreztem :-)))) K Ö S Z Ö N Ö M !!!!
Így most talán könnyebb lesz és csak a fél, na jó a háromnegyed szekrényt viszem Lellére, mert ugye máshoz is kell még egy kis anyag.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév