Thermofax szitázás

Első lépésben a könnyebb (kevésbé macerás) szitázási megoldást választottam. Már régóta olvastam/hallotam a thermofaxról, de csak a közelmúltban rendeltem néhányat Claire-től.
Annyit kell róla tudni, hogy a gépet, amivel előállítják, eredetileg sokszorosításra találták ki, és csak kb. 10 éve találta ki valaki, hogy erre is jó. A szitához egy erősen kontrasztos fekete-fehér képet használnak fel, amit egy fóliára tesznek rá, úgy hogy a pozitív (azaz sötét) részeket a gép kilyuggatja. A fóliát aztán beteszik egy keretbe, vízálló szalaggal körbehúzzák, és innen úgy működik, mint egy selyemszita. Állítólag több százszor is felhasználható. Rátesszük a kifeszített anyagra, felülre csíkban a festéket, majd egy puha ráklival lehúzzuk, és a lyukakon átszalad a festék. Lehet használni textilfestéket, kimondottan szitafestéket és színkivevő krémet is.
Az összes gyártó árul kész szitákat, de ami igazán izgalmas számomra, hogy az általad küldött képből is tudnak szitát csinálni.
Íme az első, nagyon szerény próbálkozásaim Deka textilfestékkel. A háttérben maga a szita meg a rákli.

Itt jól látszik a fekete anyagon a színkivevő hatása.

Megjegyzések

Bea üzenete…
Érdekes. Az elmúlt napokban sokat gondoltam rád, amikor elkezdtem selymet festeni, többféle technikával. :)
F.Gina üzenete…
Ez nagyon jó !
martimez üzenete…
Engem ez nagyon érdekel! Már sok blogon láttam,de nem volt kristálytiszta.
Na ez hosszú lesz,talán emailban kereslek inkább.
Trudi üzenete…
Ez nagyon érdekes. Most voltam a vépi táborban, ahol Siposné Margitka tanított szitázni. Van már hagyományos szitám, a festéket pedig hozta magával, valahol Pesten lehet beszerezni egy bizonyos gyárban, sajnos nem sikerült megtudni, hogy hol. Ezenkívül csak a Dekát ismerem. Jó lenne kideríteni, hogy ennél olcsóbban hol és milyet lehetne beszerezni!
Polyák Ildikó üzenete…
Lehet, hogy félreértettél, Trudi. Ehhez a fajtához nem kell szitakeret: ennek egy plexikerete van és ennyi.
Én is vettem hagyományos (a legkisebb) szitakeretet és jövő szombaton fogunk négyesben először prübálkozni. A keretet és a festéket is a Hajdú utcában vettem (www.colorplan.hu). Nem drága, viszont csak 2 kg-s kiszerelésben lehet kapni. Ezért magányos harcosként nagy beruházás és sok felesleg is.
Trudi üzenete…
Köszi Ildi, de nem értettelek félre, csak a véletlen egybeesés miatt írtam, hogy én is pont most szitáztam, de a keretes módszerrel. Örültem a szitázásnak, mint kutya a csontnak! A festékre lettem volna kiváncsi, utána beütöttem a keresőbe, és látom, hogy nagyon sok helyen lehet beszerezni, már csak az árakat kell megtudni. Úgy látom csak nagy kiszerelésben van, érdemes többen összeállni.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév