Szitázás - tanulságok

Tegnap átestem a tűzkeresztségen szitázás ügyben. Négyen nyolc kiló festékkel, egy-egy kerettel, több előregyártott stencillel, plusz tíz-valahány Thermofax szitával 9 óra tájt álltunk neki, és este nyolcig csak rövid ebédszünetet tartottunk.
Nem mondhatnám, hogy teljesen megfertőződtem volna a műfajjal, de sikerült megérteni, mi hogy működik, mi nem működik, mik a lehetőségek stb. Előzetesen kitanulmányoztam Claire és Leslie könyvét, megnéztem a hozzájáró videót, tehát elméletileg felkészült voltam, persze a gyakorlat azért sok mindent megmutatott.
Igyekeztünk többféle stencillel dolgozni, hogy tanuljunk. A legmegszokottabb újság vagy csomagolópapír mellett, használtunk maszkolószalagot, csináltam Tyvekből és vetexből is stencilt, amelyeknek az az előnye, hogy sokszor felhasználhatóak.
Azt biztosan tudtam, hogy nem akarok sem fát, sem virágot, sem semmi nagyon hagyományosat csinálni, ezért 5x1 méter lepedővásznat vittem, amiből aztán 3 darabot festettem meg: kettőt egyben, egyet meg majdnem egyben.
Ezek lettek az eredmények, amelyek biztosan nem véglegesek még.




A legfőbb tanulság (amit a képen nem igazán lehet érzékelni), hogy ilyen festékkel ilyen módszerrel többet nem festek! A célom az volt, hogy az egész felületet beborítsam (ez a narancsosnál és kisebb mértékben a zöldnél sikerült is), viszont az egésznek riasztó fogása/tapintása van. Kemény, fényes, vastag, betonszerű - szerintem varrásra alkalmatlan, vagy legalább is nem biztos, hogy Aurora szeretné. Claire-ék és a többi szakértő is sűrített Procionnal festi, ami - ugye - beleépül az anyagba, ami így nem merevedik meg és sok-sok réteg egymásra vihető.
Szóval, lesz még szitázás, de ezzel a festékkel egy-egy motívumot lehet felvinni, de az általam áhított anyagot nem lehet előállítani.

Megjegyzések

F.Gina üzenete…
Pedig látványra jó, főleg a téglás és a zöldes.
Cila Zzy üzenete…
Szerintem is n agyon jól néznek ki. Az az üe zöld most kifejezetten jól esik... mármint nézni...
Polyák Ildikó üzenete…
A "kinézéssel" nekem is kevesebb bajom van:)
ezkriszti üzenete…
Na, ha lenne egy nyugati textilgyáram, (mint ahogy nincs)a felsőt "megvenném". Fotó, aztán kezdődhet a gyártás. :-)Aztán más szinekben is. A procionnal biztos puha marad az anyag, de lehet jobban szétfut azért a minta kontúrja.
Polyák Ildikó üzenete…
Hű, Kriszti, ez jó kis bók volt:) Bár nincsenek ilyen ambícióim, de tényleg olyasmiket szeretnék csinálni, mintha "gyárból" jött volna.
A Prociont az algináttal sűrítjük, tehát elvileg (meg a DVD szerint is) nem folyik.
Hamar sor kerül a kipróbálásra!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kompozíció foltvarróknak: online tanfolyam 2024-ben

Jelbeszéd: a quilt születése képekben

Beszélgessünk a quiltművészetről! : 2024. I. félév